Verzamelglas


Iittala / Fiskars

Iittala is de grootste en bekendste glasblazerij van Finland. Oiva Toikka (1931-2019) was meer dan 50 jaar ontwerper van onder andere de wereld beroemde glazen vogels. Op hoge leeftijd ontwierp hij nog steeds met veel passie zijn glasvogels, deze werden en worden nog steeds wereldwijd verkocht en verzameld. Het glasblazen is een gecompliceerd proces: elke vogel wordt met de hand gemaakt, met als gevolg dat niet één vogel hetzelfde is.
Het Chlas atelier is uniek in Nederland en ver daarbuiten met de collectie van zeldzame, speciale en bedrijfsvogels.

Ook de ‘USA Tacoma museum vogels’ zijn door onze goede internationale contacten bij ons prominent aanwezig. Omdat deze vogels nooit in winkels te koop zijn geweest, zijn het zeer gezochte vogels voor de wereldwijde verzamelaars. In ons collectie bevinden zich ongeveer 250 Iittala / Toikka vogels. De collectie is vaak wisselend vanwege het komen en gaan van allerlei vogels. Mocht u op zoek zijn naar een vogel die lastig te vinden is, dan kunt u ons een vrijblijvende zoekopdracht geven. Ons uitgangspunt is altijd dat de vogel, ook al is hij ‘oud’ in 100% topconditie moet zijn, anders mag deze ‘onze volière’ niet verlaten.

Toikka door iittala

iittala is de bekendste glasblazerij van Finland Oiva Toikka (1931-2019) was meer dan 50 jaar ontwerper van onder andere de wereld beroemde glazen vogels. Op hoge leeftijd ontwierp hij nog steeds met veel passie zijn glasvogels, deze worden wereldwijd verkocht en verzameld. Het glasblazen is een gecompliceerd proces: elke vogel wordt met de hand gemaakt, met als gevolg dat niet één vogel hetzelfde is. Het Chlas atelier is uniek in Nederland en ver daar buiten met de collectie van zeldzame, Speciale -en bedrijfsvogels. Ook de ‘USA Tacoma museum vogels’ zijn door onze goede internationale contacten bij ons prominent aanwezig. Omdat deze vogels nooit in winkels te koop zijn geweest, zijn het zeer gezochte vogels voor de wereldwijde verzamelaars. In onze atelier-winkel zijn ongeveer 250 Iittala / Toikka vogels te vinden. De collectie is vaak wisselend vanwege het komen en gaan van allerlei vogels. Mocht u op zoek zijn naar een vogel die lastig te vinden is, dan kunt u ons een vrijblijvende zoekopdracht geven. Ons uitgangspunt is altijd dat de vogel, ook al is hij ‘oud’ in 100% topconditie moet zijn, anders mag deze ‘onze volière’ niet verlaten.

Jaar Kubussen

Een geheel ander, maar daarom niet minder mooi of bijzonder verzamelobject van Oiva Toikka zijn de Jaar Kubussen / Vuosikuutiot. De geschiedenis van de Jaar Kubussen start in 1977 en loopt ook nu alsmaar door. Inmiddels zijn er 36 jaar kubussen ontworpen. De meeste zijn ca. 8.5 x 6.5 x 8.5 cm groot en worden thans in een gelimiteerde en genummerde oplage van 2.000 stuks gemaakt, terwijl in de beginjaren de oplage klein was (circa 500 stuks). Naast de standaard Jaar Kubussen worden er zo nu en dan afwijkende objecten gemaakt. In 2008 is er een rechthoek uitgebracht met de maten 19.5 x 11.5 x 9.5 cm. Deze zijn eveneens uitgegeven in een gelimiteerde en genummerde oplage. Door de zeldzaamheid hiervan is de verzamelwaarde enorm opgelopen.

Royal Leerdam

Bij ons is een ruime collectie aanwezig, zowel antiek als modern van het merk Royal Leerdam, van de bekende glasontwerpers zoals Copier, Meydam, Rozendaal, Uiterwaal, Menno Jonker, Noyons, Stuurman, Laupman Bloch, van Bakel, Popadicz en natuurlijk ontbreekt ook Siem van der Marel niet in onze collectie. Bekende verzamelobjecten zijn onder andere de Oranjevaasjes, plastieken, de zogenaamde spijkervaasjes, serica’s en natuurlijk de veel begeerde unica’s van deze glasontwerpers. Zoekopdracht: Stel u wilt een object, zomaar of bijvoorbeeld als aanvulling van uw collectie, u vertelt ons welk merk en welk object het betreft. Wij hebben vele contacten. Wellicht kunnen we het gewenste object voor u bemachtigen. Dit kan enige tijd vergen, maar wie weet? Vanzelfsprekend is de zoekopdracht geheel vrijblijvend.

Heeft u iets op onze website gezien en wilt u meer informatie, aarzel niet en neem contact met ons op, wij staan u graag persoonlijk te woord.